Skip to content Skip to footer
0 items - €0.00 0
Home » EIA voor bedrijven

EIA Subsidie 2023

Sinds dit jaar is het niet meer mogelijk om EIA subsidie te ontvangen op de aanschaf van verlichting. Tot 2023 kon EIA subsidie ontvangen worden voor verlichting in zowel nieuwe als bestaande gebouwen.

De Energie-investeringsaftrek (EIA) was een fiscale regeling die ondernemers moest stimuleren om te investeren in energiezuinige technieken, bijvoorbeeld in LED verlichting. De EIA subsidie was bedoeld voor ondernemingen die in Nederland belastingplichtig waren.

Hoe werkte de EIA?
De EIA regeling leverde netto fiscaal voordeel op via een aftrek op de inkomsten- of vennootschapsbelasting. De betreffende onderneming kon 45,5% van het totaal geïnvesteerde bedrag (inclusief montagekosten) aftrekken van de winst, bovenop de gebruikelijke afschrijving.

Afhankelijk van het belastingtarief kon u met de EIA profiteren van minimaal 11% subsidie (belastingvoordeel). Het was vereist dat de onderneming winst maakte. In 2022 was er voor deze regeling een budget van €149 miljoen.

 

Wat waren de voorwaarden van de Energie-Investeringsaftrek?
Je kwam in aanmerking voor de EIA als je in één kalenderjaar minimaal €2.500 exclusief btw investeerde in LED verlichting en de montage. Hierbij is het van belang dat de toegepaste verlichting aan de door de overheid gestelde voorwaarden voldeed.

 

De gestelde voorwaarden aan de verlichting waren:

  • Het LED-verlichtingsarmatuur heeft een geïntegreerde, niet uitwisselbare LED-lichtbron;
  • Het armatuur heeft een specifieke lichtstroom van ten minste 125 lummen per Watt;
  • Het voldoet aan het levensduurcriterium van L90 (bij 50.000 uur bij een tq = 25 °C) of beter;
  • Het maximum investeringsbedrag dat voor EIA in aanmerking komt bedraagt €500 per armatuur.

Tot slot is het vereist dat bovenstaande eisen volgens protocol zijn getest en gecertificeerd door een geaccrediteerde instelling. Dit heeft ertoe geleid dat het aanbod van voor de EIA geschikte verlichting erg is teruggelopen. Wil je weten welke armaturen nog wel geschikt zijn? Neem dan contact met ons op.

×