Skip to content Skip to footer
0 items - €0.00 0
Home » Verschil lumen en lux

De eenheid lumen wordt gebruikt voor de totale lichtstroom in een lichtbundel. Lux houdt rekening met de oppervlakte waarover het licht verspreid wordt. Een lichtbron van 1000 lumen, verspreid over 1 m², verlicht die vierkante meter met 1000 lux. Dezelfde 1000 lumen, verspreid over 10 m², verlicht dat oppervlak met slechts 100 lux.

 

Lumen = helderheid lichtbron

Het lumen (symbool: lm) is de eenheid voor lichtstroom.
Lumen meet de totale hoeveelheid licht die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt. Lumen is dan ook de eenheid om de helderheid van een lichtbron te meten onafhankelijk van de richting van de lichtbundel. Het aantal lumen zegt echter niets over hoe ver een lamp schijnt. Je moet dan minimaal de vorm van de bundel daarbij betrekken.
Er wordt rekening gehouden met het menselijk oog bij het bepalen van hoeveel lumen een lichtbron uitstraalt. Dit is noodzakelijk omdat mensen bepaalde kleuren beter zien dan andere. Als we één Watt vermogen in een lichtbron stoppen die één kleur uitstraalt, bijvoorbeeld groen, dan geeft deze lichtbron 683 lumen. Stoppen we deze zelfde één Watt vermogen in een lichtbron die oranje uitstraalt, dan geeft deze lichtbron slechts 73 lumen!

Tussen verschillende tinten warm-wit kan, bij hetzelfde wattage, al een groot verschil zitten tussen het aantal lumen. Let daarom nooit alleen op het vermogen van een (led-)lamp!
Een gloeilamp geeft een lichtstroom van ongeveer 12 lumen per Watt (lm/W), een ledlamp 80 tot 100 lm/W, een halogeenlamp 7 lm/W.

 

Lux = lichtopbrengst per m²

Lux is een maat voor de sterkte van het licht dat op een specifieke plaats valt. Bijvoorbeeld op een muur of op een bureau in een kantoor. 1 Lux is ongeveer de lichtsterkte van een kaars op 1 meter afstand.
Lux kun je optellen, dus als 1 kaars 1 lux produceert op 1 meter afstand, dan geven 2 kaarsen 2 lux licht op 1 meter afstand.
Als de afstand van een lichtbron verdubbelt, wordt het aantal lux dat op een oppervlak valt 4x zo klein. Dus een gemiddelde kaars produceert ca. 0,25 lux op 2 meter afstand. Dit komt doordat het te verlichten oppervlak dan 4x zo groot is.
Lux is geen eenheid die gebruikt kan worden om de lichtsterkte van een lichtbron uit te drukken. Het is echter wel een eenheid die ten grondslag licht aan de eenheden candela en lumen die wel gebruikt worden in de specificaties van lichtbronnen.

Daarmee is het wellicht de meest veelzeggende eenheid van de drie (candela, lumen en lux). Door overheden en andere instanties worden wensen op het gebied van licht het meest uitgedrukt in de hoeveel licht die nodig is op een bepaalde plek. Voor een kantoor werkplek wordt bijvoorbeeld 500 lux als verlichtingsnorm gehanteerd.

Voorbeeld:
1 lux = 1 lumen per vierkante meter. Dit komt overeen met: 1 lux = 0,0929 lumen per vierkante voet.

Meet u bijvoorbeeld in een ruimte 435 lux, dan rekent u het als volgt uit:
435 lux x 0.0929 = 46,15 (x100) = 4615 lumen

Berekening meting volgens foto 517 lux.
517 lux x 0.0929 = 48,029 (x100) = 4802,93 lumen (tafel hoogte 80cm, plafond hoogte 240cm)

 

Welke factoren hebben invloed op het aantal LED panelen of lampen?

Er zijn tal van invloeden die de uiteindelijke luxwaarde beïnvloeden. (hoeveelheid licht op de vloer)

De hoogte van het plafond is natuurlijk van groot belang. Een hoog plafond betekent minder licht op de vloer en dus een lagere luxwaarde. We gaan in dit ezelsbruggetje uit van een standaard plafond in een huis van ongeveer 250cm hoog.
Buitenlicht: als er veel buitenlicht in de ruimte binnenkomt is er overdag veel minder licht nodig. Met de avond is dit niet van toepassing, maar houd hier overdag rekening mee.
Kleur plafond, muren en de vloer: Een witte keuken reflecteert veel meer dan een donkere zolderkamer, waardoor er in die keuken minder lichtpunten nodig zullen zijn.
Type lamp: Een LED paneel geeft een andere lichtspreiding dan een LED spot. De spot geeft vooral licht op de vloer, terwijl een LED paneel rondom licht verspreid.
Type LED lamp: de ene LED lamp geeft meer licht dan de andere, ook met hetzelfde energieverbruik (Watts). Als het uiterste van een LED-lamp wordt gehaald betekent dit dat de efficiëntie hoog zal zijn en deze veel lumen (licht) per Watts zal geven. Dit gaat over het algemeen echter ten koste van de levensduur.

 

Hoeveel LED panelen heb ik nodig voor een ruimte?

Een LED paneel geeft tussen +/- 8 vierkante meter lichtoppervlakte op en hoogte van 250cm. Bij een ruimte van 200m2 heeft u 25 stuks LED panelen nodig. Dit wil nog niet zeggen of u voldoende Lux heeft. Hoe hogere lux wordt geëist hoe meer LED panelen of lampen u nodig heeft. Bij actuele projecten maakt Wantix LED een vrijblijvend lichtplan voor u. Mailt u naar info@wantix.nl

×